Ifølge Statistisk Sentralbyrå kommer gjennomsnittsnordmannen til å handle for kr 9477 i årets julemåned. Kjøpesentrene gnir seg i hendene og legger til rette for at ytterligere regnskapsprosenter skal legges til allerede optimistisk anslåtte budsjetter.

 

Under norske (unnskyld; selvfølgelig danskimporterte) juletrær kommer det i år, som i fjor, til å ligge klær produsert av barnehender i u-land, bøker som har bidratt til færre trær på kloden, vakre smykker av gull og diamanter som er utvunnet på tvers av lokalbefolkningen og naturens interesser i fattige land… Lista er lang.

 

Felles for alle gavene er at de er gitt i en tradisjon basert på at hengivenhet, kjærlighet og godhet skal materialiseres i gaver. Flere har forsøkt å gjøre seg til talsperson for å kjøpe fri et stykke regnskog, anskaffe en virtuell geit til inntekt for u-land, eller gi noen timer barnevakt til noen man er glad i. Gode initiativer til tross; kredittkortene går allikevel varme på kjøpesentrene. Det er mye som tyder på at de miljøvennlige og etisk korrekte gavene kommer i tillegg og ikke i stedet for andre mer tradisjonelle gaver.

 

I dagene før jul kulminerer også matvarekjøpet i en gigantisk topp. Ikke bare skal det kjøpes inn ribbe, pinnekjøtt, surkål og lutfisk i rikelige mengder til julas utvidede familiesamvær. Man må også ha litt ”håndgodt” i form av nøtter, marsipan, julekaker, sjokolade og annet småtteri strategisk plassert rundt i stuene og vokte seg vel for å gå tom i løpet av intense familiedager i romjula.

 

I helgen var Verdens kjøpefridag. Det gikk de fleste hus forbi. Riktignok er det bare en dråpe i det store kjøpehavet, da vi nok heller burde ha kjøpefritt samvær og kjøpefrie følelser enn bare en ussel kjøpefri dag i løpet av året. Hva om kjærlighet ikke skulle materialiseres i diamanter og avskårne roser – men flere klemmer? Hva om familiesamvær ikke skulle sentreres rundt næringsmiddelinntak – men bare med fokus på selve samværet, samtalen og fellesskapet? Det er ingen tvil om at vi må tenke annerledes for å bidra til at også våre etterkommere skal kunne tilbringe hyggelige julehøytider med familiesamvær – og kanskje til og med hvit jul.

 

Alternativet til alternativene måtte jo være å kjøpe ”klimakvoter” for juleforbruket sitt…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende