sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.
Mens ”Verdens viktigste miljøtoppmøte” foregår på Bali, har Statistisk Sentralbyrå presentert nye tall for planlagte olje- og gassinvesteringer på norsk sokkel. Byrået anslår at investeringene i klimaåret 2008 vil bli rekordhøye 127 milliarder kroner.
Dette er 10 milliarder mer enn det regjeringen anslo i Statsbudsjettet for to måneder siden, og tidenes høyeste sum – til tross for at produksjonen er fallende. Ifølge SSB er det kraftig økning i planlagt letevirksomhet som bidrar mest til å løfte investeringene i forhold til tidligere anslag.
Norske oljeselskapers investeringer i utlandet og tilhørende oppdrag i Norge kommer i tillegg til dette.
I ethvert klimaperspektiv representerer investeringer i denne størrelsesorden en dramatisk feilprioritering av penger, teknologi, kunnskap og arbeidskraft. Til tross for all klimaretorikk går de store midlene fortsatt i fossil retning.
I en situasjon som Norge er i for tiden, med full sysselsetting og dramatisk mangel på ingeniører i nesten alle sektorer, blir situasjonen enda verre. Ingeniørene og fagarbeiderne som skal bruke 127 milliarder på oljevirksomhet, besitter nettopp de kunnskapene verden trenger for å løse klimaproblemet; i vindkraftutbygging, solcelleindustri, storskala energieffektivisering og til å finne opp enda bedre løsninger. Nå er de dessverre opptatt på annet, fossilt hold.
Tallene fra SSB bekrefter også at oljeindustrien nå opererer utenfor enhver politisk kontroll. Anslaget for investeringer i 2008 har økt med 10 milliarder på to måneder siden budsjettet ble lagt fram.
Dette er dessverre en ønsket politikk. Det finnes nemlig muligheter for politiske bremser for denne sektoren, som er en av Norges største klimagassutslippere, selv uten å ta hensyn til de klimagassene som blir eksportert. Likevel får sektoren styre seg selv.
- Regjeringen kunne stoppet tildelingen av nye leteblokker. Det ser de ut til å unnlate, hvertfall lyste Oljeminister Åslaug Haga ut 20.konsesjonsrunde, hvor oljeselskapene oppfordres til å fortelle hvilke nye leteblokker de ønsker seg, bare uker etter at hun hadde utnevnt seg selv til Klimaminister.
- Regjeringen kunne brukt sitt eierskap i StatoilHydro og gjennom SDØE/Petoro til å bremse investeringene i leting og utbygging. Det er det ikke tegn til at de gjør. Velsignelsen av StatoilHydros satsing på skitten oljesand i Canada er dessverre et tegn på det motsatte.
- Regjeringen kunne innført avgifter som ville gjøre det mindre attraktivt å opprettholde det rekordhøye lete- og investeringsnivået på norsk sokkel, og krevd som minimum at alle nye installasjoner skal ha fornybar kraftforsyning. CO2-avgiften offshore ble for eksempel satt ned i 1999 for å motvirke antatt redusert letevirksomhet. Den ble aldri økt igjen.
I prinsippet skulle ikke dette være utopisk politikk. Ifølge både Senterpartiets og SV sitt gjeldende partiprogram er begge disse regjeringspartiene sterke tilhengere av kraftig redusert utvinningstempo og arealtilgang for oljeselskapene på norsk sokkel.
Senterpartiet er klarest, og skriver blant annet i sitt partiprogram at: ”Et viktig virkemiddel for å redusere klimautslippene fra utvinning, foredling og forbruk av petroleum er å redusere oljeutvinningstempoet. Senterpartiet ønsker økt fokus på å heve utvinningsgraden fra eksisterende felt, og reduserte utslipp fra produksjonen, framfor nye tildelinger. Mye tyder på at Norge fremdeles sitter på enorme forekomster av olje og gass. Senterpartiet ønsker en langt mer forsiktig tildeling av nye felt enn det som har vært praksis til nå. Videre bør Norge vurdere et tettere samarbeide med OPEC for å holde oljeprisene på et høyt nivå. Dette vil øke presset for å finne fram til andre energikilder. ”
SV har noe tilsvarende, kloke formuleringer, blant annet: ”SV mener oljeinvesteringene må dreies mot at man i størst mulig grad utnytter ressursene i allerede åpnede felt og områder, framfor å åpne nye og sårbare områder. SV vil føre en konsesjonspolitikk og støtte en teknologiutvikling som bidrar til dette.”
Vi ser ikke at disse kloke målsettingene blir fulgt særlig opp i praksis. I lys av at Senterpartileder Åslaug Haga nylig har utlyst en helt unødig 20.konsesjonsrunde og verken hun eller Kristin Halvorsen virker å kunne bruke verken avgifter eller eiermakt til å redusere investeringene på sokkelen. Kanskje vi skal håpe at SV-Miljøminister Solheim har makt til hvertfall å få Lofoten og Vesterålen varig vernet for oljevirksomhet i sin regjeringstid?
Si gjerne hva du mener til SV eller Senterpartiet.
Selv om det vel fortsatt er Arbeiderpartiet som bestemmer hva SV og Sp får gjøre og mene nå som de sitter i ‘felles’ regjering.
Truls Gulowsen, Greenpeace
Ingen kommentarer In " - Enorme oljeinvesteringer for 2008 bekrefter Norges to tunger i klimasaken "
RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL
desember 7th 2007 at 2:36 pm
Når man også vet at overskuddet for 2008 er kalkulert til nesten 330 milliarder kroner, er det hvertfall ikke tvil om at vi har råd. Det er nesten EN MILLIARD PER DAG!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 3:43 pm
Norge er, har vært og blir en stund til en oljenasjon. Norge skaffer seg store inntekter på å forurense verden. “Pollution is our business”. Nordmenn flest er egentlig veldig naive: “Bærekraftig utvikling”, “miljønasjon”, “foregangsland”, æ spyr av teit velgere, naive eller kyniske politikere. Vi kan ikke redde verden for vi er en liten drittnasjon. All fosilt brendsel vil bli forbrendt. Om det tar 300 eller 3000 år er det samme for meg. Det er for mange mennesker i verden. Hva gjør vi med det? Moralsk sett, kan vi ikke gjøre noe.
La humla suse og mor dere!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 3:44 pm
I forbindelse med en skoleprosjekt i 1992 kom jeg over en magasin utgitt av Greenpeace. Jeg tror det var et blad fra midten på 70 tallet. Der la jeg merke til en artikkel som skrev om at etter mange års kamp folk endelig hadde fått øyne åpen for miljøvern. At det lå store utfordringen foran oss for å unngå store miljørelaterte kattastrover.
30 år senere. Fortsatt er det over 40% av den norske befolkning som ikke tror på at klimaendringen er menneske skapt og 30% som tror at miljøprat er noe pjat, en media stunt for noe mystiske interesser.
I Norge investerer man over 100 milliarder kroner for å videreutvikle oljeindustrien. Pengene går blant annet til å investere i C02 rensing, en miljøbløff som i praksis betyr at man kan presse ut flere dråper olje ut av reservene og dermed holder liv i oljeindustrien.
Ja, jeg vet, uten olje overlever ikke verdens samfunnet. Så lenge dette er fakta, så lenge dette bestemmer den politiske retningen så lenge tror ikke jeg vi klarer å gjøre noe effektivt for å unngå en eksistensiell konkurs…
Hvor blir det av en ren miljøparti….?
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 4:14 pm
Stem SV, the real thing.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 4:35 pm
Det må bli svindyrt å slippe ut, uansett hvor. De pengene som kommer inn til statskassen må brukes til å støtte lokale klimainitiativ. F eks støtte til å hindre at Trondheim får verdens høyeste billettpris på bussen.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 4:40 pm
Til nisselue;
Busser slipper også ut C02. Hvis det skal bli svindyrt å slippe ut så blir jo bussene enda dyrere.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 4:40 pm
Jeg synes man går litt for langt hvis man skal bremse ned oljeleting og redusere oljeproduksjon, når dette bare gir redusert tilbud i markedet.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 5:59 pm
Har ingen planer, er forsiktig med forsøppling som alltid, men verden går ikke under på grunn av klimaet, jeg venter på sannheten og at Han skal komme, så kan dere som vil fokusere på klima, og glemme sannheten gjøre det, men da er det dere som sitter igjen med skjegget i postkassa fordi dere glemte å fokusere på det viktigste, nemlig sannheten.. og det står kun i EN bok.. BIBELEN!!
Det er deilig å ikke ha noen form for fryk, leve livet med ro, og nyte det..
stakkars dere som strever og venter og frykter.. er evindelig glad det ikke er meg..
Jaz..
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 7:17 pm
hverken livsstil eller penger kan redde verden.
Klimavariasjoner har vært og vil alltid forbli en del av vår planets syklus.
Det har vært varmere enn idag , vikinger drev jordbruk på Grønland og det har vært is over det meste av Europa.
Dette vet vi med 100% sikkerhet, det er ikke , tror, mener, sannsynligvis etc. det er ett faktum.
Alt i vår natur svinger og har variasjoner, det er kun selvsentrerte mennesker som tror de kan endre dette.
Alt mennesker gjør for å trosse naturen er dømt til å mislykkes i det lange løp.
MEN det er kjempesmart å alltid forsøke å endre/bedre måten vi utnytter ressursene til planeten vår…. men også dette kan gjøres på en måte som er selvregulerende….
hvem vil ikke ha en bil som kan kjøre 0.25 på mila, dersom den fortsatt er trygg, sikker og har andre kvaliteter man verdsetter ?
Dersom 0.25 betyr en usikker bil, stygg, bil eller en upraktisk bil, vil ingen kjøpe den uansett hva myndighetene gjør.
Eneste vi får er sosialister som fyller opp pengebingen sin på avgiftene de trør nedover hodene våre. Miljøet blir ikke bedre, men Krisin får mer penger å dele ut til alle som ikke vil yte og bidra….. samt smøre byråkratiet sitt
Rune
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 7th 2007 at 11:48 pm
Penger penger penger, nye avgifter for Norges befolkning, vi skal redde verden uansett hva og hvor det er noe vi kan slå oss på brystkassa og si, vi er verdens rikeste land, ja ikke farlig det når vi menigmann skal betale det, mens regjeringa sylter ned det de har fått inn av olje og gasspenger. Hele dette hysteriet med at verden går under snart er jo så dumt at jeg kunne tenkt meg og ristet hele gjengen. Lev på luft og kjærlighet, så skal vi se hvor lenge dere lever, hyklere.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
desember 8th 2007 at 4:48 pm
… når ser vi starten på en ren grønn politisk alternativ/parti? Noen som føler seg ropet….?
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende