På båtmessen "Sjøen for alle" vil flere av landets største båtprodusenter stille med regnskogsfrie båter.

- Gledelig, sier Regnskogfondet.

 

Fredag 29. februar åpner "Sjøen for alle", Norges største båtmesse som avholdes i Lillestrøm.

Seks av Norges ti største båtprodusenter opplyser til Regnskogfondet at de nå tilbyr fritidsbåter helt uten tropisk tømmer som standardutstyr.

I stedet for teak, mahogni og andre tropiske treslag velges nordiske tresorter eller kunstige alternativer.

 

Positiv utvikling

- Det er svært bra at norske båtprodusenter stanser eller reduserer bruken av teak og andre tropiske tresorter. Til tross for at det fortsatt brukes regnskogstømmer er det ingen tvil om at båtbransjen nå beveger seg i riktig retning. Dette er gledelig, etter at bransjen i mange år nektet å se på bruk av teak som et problem, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

 

Askeladden kutter alt tropisk
Norges største båtprodusent Askeladden er en av bedriftene som har gått lengst og kuttet fra årsskiftet ut all bruk av tropiske tresorter i sin produksjon av båter.

- Askeladden ønsker å være en bevisst båtprodusent og tror dette valget er rett på alle måter, både med tanke på miljø og markedet. Forbrukere er nå mer miljøbevisste og vårt valg om å erstatte teak med andre tresorter har ingen negative konsekvenser for opplevelsen på sjøen. Dette er en vinn-vinn situasjon, sier Henrik Askvik, administrerende direktør i Askeladden.

 

- Treige kolleger

Problemstillingen med bruk av tropisk trevirke oppleves ikke som ny for alle bransjens båtprodusenter.

Den norske båtbyggeren Magnar Reigstad fra Klosterboat har i en årrekke produsert båter uten bruk av tropisk trevirke. Reigstad synes kollegene i båtbransjen har vært unødvendig treige og at de som sverger til teak nå må få øynene opp:

- Jeg har vært opptatt av dette i mange år og har ikke brukt teak siden 1990. Det finnes mange gode alternativer til å bruke trevirke fra det brutale regimet i Burma og andre truede skogsområder. Min oppfordring til bransjen er at alle må kutte ut bruk av tropisk trevirke så fort som mulig. Det beste ville være å forby bruken av slikt tømmer, sier Reigstad.

 

Verdensklasse

De seks store norske produsentene som opplyser at de har enkelte båter uten tropisk trevirke som standardutstyr er Askeladden, Windy, Viknes, Viksund, Nidelv og Marex.

- Norske produsenter som Askeladden er i verdensklasse når de stanser all bruk av teak. Båtkjøpere har nå en reell mulighet til å kjøpe seg båt uten å bidra til at regnskogen raseres, og det er viktig at folk velger disse båtene framfor båter med teak og andre tropiske tresorter dersom de skal ha ny båt, sier Nils Hermann Ranum fra Regnskogfondet.

 

Rovhogst i tropene

Mesteparten av teaken som brukes i båtbransjen kommer fra Burma. Salg av tømmer er en av Burmas aller viktigste inntektskilder og skal ha skaffet militærdiktaturet en inntekt på mer enn 800 millioner dollar siden 2006. Tømmerhogsten er hovedårsaken til at en av Asias siste store teakskoger raseres.

Tre av de største norske båtprodusentene har bekreftet overfor Regnskogfondet at de bruker teak i alle sine båtmodeller. Dette er Scand Boats, Saga Boats og Skibsplast.

- Kjøp av Burma-teak gir penger rett i lommene på den brutale militærjuntaen som styrer landet med jernhånd. Hogsten foregår uten at det tas hensyn til verken lokalbefolkning eller miljø. Norske båtprodusenter må derfor stanse all bruk av teak og annet tropisk trevirke, sier Ranum.

 

Tekst: Solveig Firing Lunde

Tips oss hvis dette innlegget er upassende