Døende isbjørner

Det går mot slutten av klimatoppmøtet i Poznan i Polen. Det eneste som kan gi oss et håp er at de utsatte neste års toppmøte i København. Kanskje kan den ekstra uken gjøre underverk. For det trengs. Klimaet for klimaforhandlinger er surt. Canada er velfortjent blitt kåret til årets fossil, med selskaper som Statoilhydro i ryggen gjør landets satsing på tjæresand det lite attraktivt å kutte utslippene med noe som helst. Men de får hjelp av andre som heller ikke vil kutte egne utslipp. EU er i ferd med å svikte sin pådriverrolle, dagens klimapakke gjør det mulig å slippe unna sterke kutt på hjemmebane i bytte for klimakreditter. At det er de samme landene som har forhandlet i Poznan som skal bestemme reglene for slike klimakreditter i årene som kommer, gjør det sannsynlig at det kan bli altfor lett å kjøpe seg fri med tiltak som ikke gir reelle utslippskutt.

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt, setter også klimaproblemet i perspektiv. ”Det er viktig å kutte klimagassutslippene på en smart måte. Vi kan ikke gjøre de riktige tingene på feil måte. Det er ikke bare uansvarlig, men også ikke-bærekraftig, å bruke mer enn det som er nødvendig for å oppnå våre mål. Våre ressurser er begrensede og vi må bruke dem klokt på mange forkjellige viktige områder.” Nei, det er jo ikke så viktig å holde temperaturen på kloden stabil. Har han plutselig glemt alle gangene han har nevnt at global oppvarming er vår tids største utfordring? Jeg spør bare: Hvem tenkte på om det var kostnadseffektivt den gangen man nedkjempet Hitler-Tyskland? Når vi bygget velferdsstaten slapp vi å bruke denne typen meningsløse argumenter. Folk flest er ikke interessert i ha politikere som bare tenker kroner og effektivitet. Signalene er farlige.

Jeg er derfor langt mer fornøyd med vår egen Solheim, hans tale torsdag i Polen var flott! Særlig avslutningen var det visjoner over, finanskrisen er ”a great oppurtunity” til å få til en økonomisk snuoperasjon for å skape en ny grønn økonomi. Jeg vil melde meg inn i fanklubben for Erik Solheim på Facebook dersom krisepakken fra Regjeringen som kommer i januar følger opp dette!!

Nå er det opp til Obama å endre klimaforhandlingsklimaet. De neste månedene blir avgjørende for klodens langsiktige overlevelse. Jo lenger tid det tar før landene blir enige om store og drastiske og kutt, jo verre blir snuoperasjonen!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende